Referat: AIF Barrikaden - Malmö City FC

Målvakt: Linnea

Utespelare var: Amanda E, Ebba, Lisa, Heidi, Disa, Sofia, Ellinor, Felicia, Kajsa, Siri, Maja M, Andrea E, Maja S, Lovisa, Elsa (positioner och vem som var ”avytare” inte riktigt meningsfulla att uppge eftersom vi gick runt på samtliga 15 utespelare, ordningen här går från de med de defensivaste rollerna till de med de mest offensiva).

Vi spelade för dagen med ett system som bäst kan beskrivas 3-1-4-2.

Vi började strålande. Spelade med stort självförtroende, många löpningar och allmänt stor rörelse och skapade redan under de första dryga 10 minuterna tre jättechanser att göra ett tidigt ledningsmål, ja på sätt och vis fler eftersom vid ett tillfälle en av våra anfallare i samma anfall efter diverse returer hade tre tillfällen att göra mål från nära håll men varje gång väntade för länge med att skjuta så att situationen rann ut i sanden.

Därefter fortsatte vi att dominera stort och Las Presidentas såg rätt vilsna ut och i den 28:e min (strax efter den vätskepaus som verkligen behövdes mer än någonsin med en skuggtemperatur på nästan 30 grader men som av någon helt obegriplig anledning uteblev i den andra halvleken) gjorde Andrea E efter passning längs kanten ett fint avslut och fick ur lite halvdålig vinkel på ett skott som gick i en perfekt båge över målvakten och ner i bortre hörnet.

Bara några minuter senare kom en väldigt olycklig minut för oss. Vi hade först en möjlighet att efter en hörna och lite flipperspel nära mål en jättemöjlighet att utöka vår ledning men missade den. Istället kvitterade L Pr direkt när spelet vände på ett fint skott från halvdistans. Målet kom verkligen som en blixt från klar himmel eftersom vår dominans varit så total. Reaktionen på målet blev omedelbar. Medan L Pr nu plötsligt fick ett nytt självförtroende sviktade vårt plötsligt i motsvarande grad.

När andra halvlek började tycktes vi till att börja med mentalt ha skakat av oss den passivitet som, det sett till spel- och chansfördelningen omotiverade, kvitteringsmålet skapade. Vi tog i den 55:e min också åter ledningen genom Maja S. På en löpboll centralt hade hon en motståndare på var sida om sig som båda hade närmare till bollen när hon påbörjade löpningen. Men Maja tog sig mellan de båda och kom först till bollen och kunde avancera mot målet. Målvakten gick ut för att täcka men Maja rundade henne och slog sedan bollen i mål förbi ett par motståndare som hunnit ansluta. Ett vackert mål.

Glädjen skulle dock inte vara länge. Tre minuter efter vårt ledningsmål sköt en L Pr-spelare en frispark i stolpen och ytterligare en minut senare kvitterade L Pr på nytt på ett långskott.

Nu verkade snart värmen ta ut sin rätt och spelkvalitén sjönk från båda håll. Desto lättare blev det då för de som både var naturligt snabba och hade krafter kvar att utnyttja sin snabbhet. Deras nr 8 (Camilla Landin?) var en sådan. Hon sprang gång efter annan ifrån våra defensiva spelare och skapade chanser närmast på helt egen hand. Närmast att göra mål var hon i den 70:e min men där rusade Linnea L ut i precis rätt ögonblick och gjorde en mycket bra räddning.

Visst stack vi upp i enstaka anfall och i den 75:e min hade Andrea sprungit sig till ett av många fina lägen under matchen (hur orkade hon ta dessa löpningar gång på gång i värmen?) men efter ett par felbeslut resulterade det hela bara i ett skott där målvakten var satt ur spel men där en utespelare i sista stund lyckades få undan bollen som var på väg in i det tomma målet till det som skulle visa sig bli en resultatlös hörna.

Men detta var dessvärre inte alls symtomatiskt för vårt agerande nu. Spelkvalitén hade som sagt nu sjunkit ordentligt rent allmänt men allra mest från vår sida. Antagligen hade det varit bättre för oss om ingetdera laget gjort mål tidigare i halvleken för även denna gång verkade ett mål från deras sida få nästan alla våra spelare lite halvparalyserade Vi föll tillbaka i synder från förra säsongen när alla blev så extremt försiktiga; ingen tog några initiativ utan alla ville så snart som möjligt lämna över ansvaret till någon annan att göra något med bolluslingen som verkade brännas. Nästan ingen tog några löpningar längre och de få gånger vi anföll slutade det ofta med att Andrea hade att ensam försöka ta sig förbi 4-5 motståndare.

Matchen fick sedan ett lika snöpligt slut som nästan alla våra lag drabbats av ständigt och jämt den här säsongen. I den 86:e min fick L Pr en hörna där bollen olyckligt styrdes i mål av en av de våra. Nu orkade vi inte komma igen utan det var strax innan slutsignalen istället de som var jättenära att utöka till 4-2 men där den helt rena spelaren hade den goda smaken att missa.

Totalt sett en mycket blandad insats från vår sida. Vissa perioder spelade vi strålande men efter båda deras mål blev nervositeten påtaglig i vårt lag och vi blev därmed väldigt mycket sämre. Ett oavgjort resultat hade speglat matchbilden bättre och frustrationen över att inte åtminstone ta en poäng när vi var så nära var förstås stor hos spelare, tränare och undertecknad – och säkert hos de flesta av våra fans på plats också.

Apropå fans så hade man väl hoppats på en större publiktillströmning i detta ”derby”. Nu var det väl kanske 35 varav en liten majoritet våra.

Statistik: Hörnor: 5-4 Avslut på mål: 9-7 Avslut utanför: 4-4

fre 20 aug 2021, 19:00 Malmö City FC - AIF Barrikaden 1 - 0